Uitwendige Therapie werkt met de combinatie van warmte, aanraking, ritmiserende beweging, geneeskrachtige etherische oliën of zalf, rust en omhulling.
Door Uitwendige Therapie worden de eigen herstelkrachten van het lichaam aangesproken, ondersteund en weer tot activiteit gebracht.
Uitwendige Therapie wordt toegepast als de algehele conditie ‘onder druk staat’. Dat kan zijn in periodes van geestelijke of lichamelijke stress, na ziekte, life-events, maar ook bij chronische ziekten (bv fibromyalgie, reuma, MS) of bij psychiatrische ziektebeelden.
Doel van de behandeling is steeds de balans te herstellen die verloren ging tussen lichaam, ziel en geest.
De behandeling Uitwendige Therapie maakt gebruik van geritmiseerde etherische oliën, zalven of kruidenaftreksels die door middel van ritmiserende inwrijvingen, soms ook wel door kompressen of baden, op de huid worden aangebracht.
De huid is ons grootste zintuigorgaan en neemt de substanties op subtiele wijze waar. De medicinale werking van de aangebrachte stoffen (die als medicament gezien moeten worden) werkt diep door in de onderliggende weefsels en organen. De wijze van het opbrengen – ritmisch, warm en in een prikkelarme omgeving- versterkt de werking van de natuurlijke middelen.
Zo ontstaat tijdens een behandelperiode met Uitwendige Therapie een betere verbinding met het eigen lichaam, worden warmteprocessen en doorbloeding geactiveerd, vitaliteit opgewekt en wordt dieper contact met de eigen kern ervaren. De behandelingen worden daarnaast meestal als ontspannend en weldadig ervaren.